România este parte a unui eveniment de anvergură la nivel mondial care va avea loc în 2023 pentru a marca opera, figura și influența lui Pablo Picasso, la 50 de ani de la dispariția artistului exemplar al modernității. Expoziția dedicată lui Pablo Picasso de la Muzeul de Artă Recentă din București va pune anul viitor România pe harta artistică a lumii, alături de Franța, Spania, SUA, Elveția, Belgia și Germania. Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a vorbit, marți, despre sprijinul financiar acordat acestui proiect, care reprezintă și prima finanțare a unui proiect strategic de artă plastică.
Muzeul de Artă Recentă București (MARe), în colaborare cu Muzeul Picasso din Paris, va reprezenta România în acest proiect care va include 42 de expoziții ale capodoperei lui Pablo Picasso.
România va fi parte din proiectul care, în întreg anul 2023, va puncta geniul creator al lui Picasso, prin lucrări ce vor fi expuse, printre altele, la Centrul Pompidou din Paris, Muzeul Guggenheim din Bilbao, Muzeul Brooklyn, Fundația Beyeler din Basel, Muzeul Regal de Artă din Bruxelles și Muzeul Von der Heydt din Wuppertal (Germania).
Expoziția de la Muzeul de Artă Recentă București va reuni 46 de lucrări de Pablo Picasso, expuse pentru prima dată în România. Ministerul Culturii va sprijini financiar expoziția.
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a vorbit despre importanța pentru România a expoziției Efectul Picasso, de la Muzeul de Artă Recentă București, care va fi organizată în perioada 25 septembrie 2023 – 8 ianuarie 2024.
„Ministerul Culturii, măcar de s-ar ține de cele două posibile competențe pe care le are: să ajute și, dacă nu ajută, măcar să nu încurce. Eu, în ceea ce fac, încerc să ajut. Garantat, nu încurc. Acum, sigur… un plan care are trei ani este mai lung decât orice guvernare românească.
Eu sper să ajungem la finalul anului viitor – chiar dacă nu o să mai fiu eu – în capacitatea de a ajuta, pentru că există, în primul rând, partea de finanțare și vom găsi calea necesară, fie că este parteneriat, fie că va fi un proiect prioritar finanțat de Ministerul Culturii, organizat de Muzeul de Artă Recentă. Deci, financiar există variante.
Logistic, există partea de transport, pe care putem, prin resursele Guvernului, să o asigurăm la nivelul de securitate necesar, dar și alte lucruri, asigurări și așa mai departe. Până la urmă, partea noastră se rezumă la bani. În tot ce ține de partea artistică, selecție, selecția muzeului, Ministerul Culturii nu are nicio contribuție, și îi felicit din toată inima că au fost cei selectați.
Noi încercăm, repet, să finanțăm și vom reuși, adică suntem un pas în plus, de a nu încurca, să zicem, ci a ajuta. Și îmi doresc foarte tare să se întâmple. Mi-e greu să cred că, oricine ar fi acolo, nu sesizează importanța momentului”, a spus ministrul Culturii, prezent la evenimentul organizat marți de la Muzeul de Artă Recentă, pentru prezentarea expoziției Efectul Picasso din 2023, o manifestare unică la nivel național.
Lucian Romașcanu a mai spus că, anul acestea, este pentru prima dată când Ministerul Culturii finanțează un proiect strategic de artă plastică, până acum fiind implicat doar în proiecte de teatru și de operă.
”Am finanțat ART Safari, și acolo a fost un parteneriat cu Victoria and Albert Museum din Londra”, a completat ministrul Culturii.
În 2023, va fi pentru prima data în întreaga istorie a culturii românești în care capodopere ale lui Pablo Picasso vor fi prezentate, timp de trei luni, publicului din România.
Expoziția Efectul Picasso de la Muzeul de Artă Recentă București va fi organizată în perioada 25 septembrie 2023 – 8 ianuarie 2024, fiind susținută de Ministerul Culturii și de Institutul Francez, Ambasada Franței în România. Cele 46 de lucrări de Pablo Picasso vor fi expuse pentru prima dată în România, printre acestea fiind și o serie de tablouri faimoase, unele de mari dimensiuni, care, alături de desenele și lucrările de grafică ale artistului, au marcat evoluția artei mondiale pe parcursul mai multor decenii. Lucrările provin în totalitate de la Muzeul Picasso din Paris.
Acestora li se vor adăuga 50 de lucrări de artiști români moderni și contemporani care atestă influența constantă a operei și figurii lui Picasso în cea de-a doua jumătate a secolului XX și la începutul secolului XXI.